I februar har der været et debat indlæg i Helsingør Dagblad vedr. brug af sprøjtemidler på Helsingør Golf Clubs bane.
Byrådsmedlem Allan Berg Mortensen (E) har skrevet et debat indlæg bl.a. omkring at Helsingør Golf Club er det eneste kommunale område hvor der benyttes sprøjtemidler.
Dertil føjer Allan Berg Mortensen også nogle synspunkter som kræver en respons herfra.
Vi vil gerne informerer klubbens medlemmer om denne debat. Vi kan dog ikke bringe debatindlægget i sin helhed grundet ophavsret, men vi kan dog vise nogle få citater:
Allan Berg Mortensen skriver bl.a.:
"Helsingør Golf Clubs arealer er de eneste kommunalt ejede arealer, hvor der sprøjtes med gift.
"Golfklubber over hele landet og også Helsingør Golf Club sprøjter med gift for at holde på medlemmerne. ..."
"Plantegifte og svampegifte er designet til at mindske biodiversitet, altså til at skade naturen."
Her har du linket til debat indlægget i Helsingør Dagblad
___________________________________________________________________
Hvortil HGC's bestyrelse svarer:
Fra Helsingør Dagblad ( link til artiklen )
Svar på debatindlæg fra Allan Berg Mortensen (Ø) ‘ Golfklubber og sprøjtegift’ ( link:https://www.helsingordagblad.dk/2020/02/27/golf-uden-gift-2/#/
Af: Allan Patrick Woods, Baneformand, Helsingør Golf Club.
Forleden havde medlem af Helsingør Byråd, Allan Berg Mortensen, et debatindlæg i Frederiksborg Amts Avis og dagen efter i Helsingør Dagblad med overskriften ”Golf uden gíft”. Det var et indlæg, der afkræver et oplysende svar.
Dog fremstår formålet med indlægget ikke helt klart. Det indeholder en masse udokumenterede påstande, og så savner jeg i høj grad kildehenvisninger.
Ved læsning af referat d. 20. januar 2020 fra kommunens Økonomiudvalg hvor man blandt andet drøfter tilmelding til Danmarks Naturfredningsforenings kampagne “Giftfri Have”, som er et godt initiativ, kan man læse, at Allan Berg Mortensen stillede forslag om at Helsingør Kommune indgår et samarbejde med Helsingør Golf Club med henblik på at golfbanerne bliver giftfri.” Nu da Allan Berg Mortensen underskriver sit debatindlæg; Medlem af Helsingør Byråd, så synes jeg, at det er en besynderlig måde at indlede et ’samarbejde’ på.
Helsingør Golf Club havde med glæde taget imod noget så simpelt som et telefonopkald, for at forhøre sig om tingens tilstand i vores klub.
Lad os lige klarlægge fakta:
1. Helsingør Golf Club benytter plantebeskyttelsesmidler i oktober, november og december måned og absolut inden for Miljøministeriets tilladte mængder, og kun på vores greens, for at holde en aggressiv sneskimmelsvamp nede. Gør vi ikke det, kan vi risikere, at vi mister vores greens i løbet af 14 dage. Greens fylder 3 procent af det samlede areal på golfbanen. De sidste 97 procent bliver overhovedet ikke sprøjtet.
2. Allan Berg Mortensen indleder sit debatindlæg med at skrive, at HGC er det eneste kommunalt ejede areal, hvor der sprøjtes. Nu har jeg spurgt rundt, og det lader til, at det ikke er helt så sort og hvidt. Hvis der i kommunen er behov for at sprøjte, så kan man indsende en ansøgning, og derefter kan man sprøjte. Eksempelvis hvis der er noget bjørneklo, man ønsker at komme af med, så fælder man det typisk mekanisk og sprøjter derefter. Sådan som jeg har forstået det.
3. Allan Berg Mortensen nævner Lyngbygaard Golf Klub i Aarhus som værende giftfri. Nu har jeg ringet og talt med de ansatte i klubben, og det er heller ikke helt 100 procent korrekt. Deres virkelighed er, at de ligger oven på et vandindvindingsområde og er derfor underlagt særligt strenge krav. De må gerne sprøjte på deres teesteder og greens, men afholder sig fra at gøre det. Respekt for det. Dog så sent som sidste år blev de nødt til at sprøjte imod en invasion af stankelbenslarver. Så de er altså ikke som påstået giftfri, tæt på, men ikke helt.
Som et lille kuriosum er der et sjovt sammenfald i Allan Berg Mortensens indledningstekst og en gammel artikel fra dr.dk tilbage fra 21. juni, 2012.
Allan Berg Mortensen skriver: ”Helsingør Golf Klub sprøjter med gift for at holde på medlemmerne”. Det er noget vrøvl.
Vi er derimod meget påpasselige med at opretholde en høj standard på vores golfbane, som er et yderst attraktivt fritids- og sportstilbud til kommunens borgere, som vi mener, er direkte i tråd med kommunens egne høje ambitioner om at være en af landets mest attraktive kommuner i forhold til fastholdelse af egne borgere og i forhold til forventet tilflytning, efterhånden som folk fra flytter København, der er dyrere og dyrere at bo i, og lur mig om en stor del af disse ikke netop tilvælger Helsingør på grund af kommunens mange fritids- og naturtilbud af høj kvalitet.
Allan Berg Mortensen skriver så: “Plantegifte og svampegifte er designet til at mindske biodiversiteten, altså til skade for naturen”. Det må stå for Allan Berg Mortensens egen regning, men vi savner en konkret kildehenvisning. Fjerner man eksempelvis førnævnte bjørneklo i et område, så vil al mulig anden fauna, da vist nok opstå, hvilket betyder at biodiversiteten tværtimod vil blomstre.
Til sidst mener Allan Berg Mortensen, at det vil klæde HGC, at efterkomme kommunens ønske om ikke at bruge sprøjtemidler.
Jeg har forhørt mig, og det lader til, at da man for en del år siden fra miljøministeriets side ønskede at nedbringe mængden af sprøjtemidler i golfklubberne, så var Helsingør Golf Club blandt de første klubber i Danmark til at leve op til de nye strenge krav. Og vi forsætter med at efterleve disse krav til punkt og prikke.
Vi følger i Helsingør Golf Club løbende med i hvad udviklingen på området bringer, både i ind- og udland, og ser naturligvis frem til at vi på et tidspunkt, forhåbentlig i nær fremtid, kan blive helt fri for at benytte plantebeskyttelsesmidler. Samtidig ser vi også på, hvordan vi med hjælp fra naturens hånd kan begrænse “uønskede gæster” på vores flotte område. Det kan være i form af flere fuglekasser eller ’uimodståelige’ boliger for diverse insekter, som vi gerne vil have til at hjælpe os, med mere.
I mellemtiden vil vi proaktivt forberede en invitation til kommunens implicerede udvalg, således, at vi kan få et konstruktivt og sagligt samarbejde op af stå, da vi selvfølgelig mener at intentionerne i “Giftfri Have” er både rigtige og vigtige. Vi tænker, at vi holder mødet hos os – vores kaffe er varm og god, og vores udsigt er blandt de bedste i Nordsjælland.
Artiklen sidst ændret: 27. februar 2020 12:58
|