Artikler

Hvad er golf spillet.


I starten når man starter med at spille golf er det for det meste for hyggens skyld, og spillet foregår meget afslappet. 

Som begyndere er det første problem at prøver at ramme bolden, og ens modstander  modstanderen er golfspillet selv.
Men ganske langsomt vil de fleste før eller siden flytte til næste niveau i spillet, niveauet med konkurrence og pres.
Det kan være de bliver inviteret til en foursome hvor der spilles om lidt penge.
De begynder måske at spille klubturneringer, og konkurrence golf, de bliver elite spillere på hold.
Og næste niveau er så at de forsøger at de at leve af spillet som professionelle.
Og på højeste niveau som pro. er at de forsøger de at vinde majors.


Når man ændre niveau vil ens syn på spillet oftest ændre sig, man vil ofte opfatte eller fornemme spillet anderledes.
Græsset er stadig grønt og bolden er stadig hvid, men fairways der før så meget indbydende og brede ud, er nu snævre og truende.
Puts som før så korte og lige ud er nu blevet svære at læse og vrider sig som en slange. Ved første optræden hvor der konkurreres under stort pres, og tingene ikke lykkes vil mange spillere ”chokes” (det er et svært ord at oversætte til dansk, det betyder i denne sammenhæng at miste kontrollen over sin tankegang og sine følelser) så på dansk vil vi fremover sige at ” kæden hopper af ”.
De spiller ikke i nærheden af det spil de normalt spiller, når de er fuldstændig afslappede.

For at kunne håndtere denne tilstand eller blokering, er det nødvendigt at forstå hvad der sker.

En golfer oplever ”at kæden hopper af ” når han lader vrede, tvivl, frygt eller andre faktorer distraherer ham før et slag.
Distraktion vil forhindre en spiller i at gøre nogle af de ting han normalt gør.
Han kan forhindres i sine rutiner, specielt sine mentale rutiner.
Han kan glemme sin game plan.
Han forhindres i at accepterer sine dårlige slag.
Meget ofte under pres, vil tvivl eller frygt afstedkomme en bevist ødelæggende indstilling.
Spilleren holder op med at have tillid til sit sving.
Han starter med at gå igennem en kontrolliste af fejlmuligheder som skal undgås. Han bliver ”stram, snæver” og forsigtig eller påpasselig. Når det sker, vil hans krop ikke mere kunne arbejde flydende med rytme og kraft. Hans muskler bliver krampagtige, hans fødder bliver tunge og han mister sin naturlige ynde og tempo. Han begynder at slå dårlige slag, som ikke afspejler hans formåen eller dygtighed. Det er hvad choking ” at kæden hopper af ” er.

Det er vigtigt her at komme af med et par misforståelse.

For det første er, ”at kæden hopper af” ikke det samme som at være nervøs.
Det er et faktum at alle golfspillere på et eller andet tidspunkt er eller bliver nervøse. Store spillere som f.eks. Jack Nicklaus er nervøse, ja han giver udtryk for at han faktisk ønsker at være nervøs, han kan lide at være nervøs.


Et af symptomerne han har lagt mærke til gennem årene, er at hans ydeevne aftager når han ikke er nervøs ofte nok. ” Jeg ved ikke hvordan jeg skulle kunne spille godt hvis jeg ikke er nervøs” Jack Nicklaus forstod hvad de fleste store idrætsmænd ved - at være nervøs hjælper til at yde bedre.
At være nervøs frembringer adrenalinen.
At være meget nervøs kan producere et væld af adrenalin, det kan resulterer i at hjertet banker ekstra og at hænderne ryster.
Hvis det er første gang man oplevet denne tilstand, det være sig ung som ælde, og man ikke har lært hvordan situationen skal håndteres, kan det være altødelæggende og skræmmende.
Man står over et slag eller put og føler de rystende hænder og det voldsomt bankende hjerte.
Han forstår måske ikke at dette er en naturlig reaktion på hans situation, det er måden kroppen reagerer på. Hans tænker ” hvad er der galt med mig”.
Og den tanke, føder tvivl og frygt, hvilket, som vi har set ødelægger fundament for det perfekte golfsving.
Han vil forsøge at berolige hånden og hjertet og derved gøre kroppen stiv. Han glemmer at have tillid til eller tro på sig selv, og bebrejder sine rystende hænder for det efterfølgende dårlige put eller slag, ikke for at værre blevet distraheret af rystende hænde.
Mange spillere, inklusiv Val Skinner, en PGA spiller skulle lære at håndterer denne udfordring. Under pres og især på green ville hendes hænder starte med at ryste på grund af den intensitet hun lagde i spillet, hun var bekymret omkring det, indtil hun fik af vide at mange store spillere havde holet mange svære put med rustende hænder, først da begyndte hun at accepterer og var glad for det fysiske symptom på stress som en del af hendes reaktions mønster.
Den succesfulde golfspiller har enten lært eller instinktivt forstået, at det bankende hjerte og den rystende hånd ikke er noget at være urolig for.
Disse er lige som vinden noget man tager med i sine betragtninger omkring spillet, det kan resulterer i at et slag ikke bliver lige så præcis som forventet, men det vil ikke i sig selv resulterer i et ødelagt sving.
Den succesfulde golfspiller ved at han ikke skal være urolig for den rystende hånd og sit bankende hjerte, han er ved at han må fokuserer i sin hjerne og fjerne de ting som distraherer og være opmærksom på sine rutiner og strategi lige så omhyggeligt som var det en praksis runde på hjemmebanen uden medspillere. Kroppen vil stadig være ophidset fuld af adrenalin, men hjernen skal være rolig.
Succesfulde spillere som Jack Nicklaus er glad for angrebet af nervøsitet, det er grunden til at de er gået ind i konkurrence golf fra starten af, det at overvinde, bekæmpe eller endda bruge disse følelses er en udfordring. De spiller turnerings golf præcis fordi det gør dem nervøse.

Så at ”kæden hopper af” er ikke at blive nervøs, at ”kæden hopper af” er heller ikke synonym med at slå et dårligt slag i en presset situation.

At slå en golfbold præcis er en kompliceret opgave som kræver stor dygtighed. Ingen spiller kan gøre det perfekt hver gang.
En spiller kan gøre al ting rigtigt mentalt og stadig miste et meters put på 18 hul i en vigtig match.
I golf sker det ganske enkelt sommetider.
Det har nødvendigvis ikke noget at gøre med ”at kæden hopper af ” hvis et put eller et slag er mistet på trods af spilleren gode vilje, er det blot at accepterer sit uheld som en del at spillet og komme videre. ”At kæden hopper af” er heller ikke et uundgåeligt biprodukt af et manglende eller dårligt sving, selv om man ofte hører at spillere taler om at de ønsker et sving som ”holder under pres”. Hvis et sving er godt nok og kan gentages på træningsbanen, er det godt nok til at gentage på banen, så længe at spillerens tanker er konsekvente.

Sving holder ikke under pres, mennesker gør.

Til sidst, ”at kæden hopper af” er ikke synonymt med manglende karakter.

Nogle modbydelige, usle mennesker har triumferet under pres. Og for nogle af de fineste, mest beundringsværdige mennesker i verden er ”kæden hoppet af” i pressede situationer.
Hvis du har spillet golf længe nok, vil du uundværligt møde pressede situationer i hvilke du vil spille ringere en normalt.
Disse situationer vil lære dig hvordan du overkommer eller håndterer pres, hvilket er et evne som må læres og når den er lært så skal den vedligeholdes.

oversat af Steen milandt: